Question Answers

Q.1 The wheel located between the two standard

buttons on a mouse is used to ____

(A) Click on web pages                 (B) Shutdown                                                          

(C) Click and select items              (D) Scroll                                                                                                                                                                                                                                                            Q.2 Using output devices one can ____

(A) Input data                               (B) Store data                                                                          

 

(C) Scan data                                (D) View or print data   

                                                  

 

Q.3 Signals or data sent from system is called as

______________.

(A) Output                                    (B)

Exception

(C) Variable                                 (D) Input

 

Q.4 MICR stands for ?

(A) Magnetic initiate character recognition

(B)

Magnetic ink character recognition

(C) Magnetic ink character reward

(D) Magnetic internal character recognition

 

Q.5 Which parameter defines number of times

electron beam scans screen in a second ?

(A) Data transfer rate                (B) Refresh rate

(C) Pitch rate                             (D)

Parity rate

 

Q.6 Which among following is associated with

monitor ?

(A) CRT     (B) ALU   (C) CU   

(D) ARU

 

Q.7 Range of colors depends on ?

(A) Number of bits code lines with each pixel

(B) Number of

bits associated with each pixel

(C) Number of instructions associated with each

pixel

(D) Number of code associated with each pixel

 

Q.8 Which interface is an entity that controls data

transfer from external device, main memory and or CPU registers?

(A) CPU interface       (B) I/O interface

(C) Input interface       (D)

Output interface

 

Q.9 Output devices are commonly referred as

(A) Hosts                      (B) Receivers 

 

(C) Dumbs                    (D)Terminals

 

Q.10 A binary number with 4 bits is called

(A) Bytes                      (B)

Bits

(C)Nibble                      (D) Dibble

 

Q.11 Which of the following are components of

Central Processing Unit (CPU) ?

(A) Arithmetic logic unit, Mouse

(B)

Arithmetic logic unit, Control unit

(C) Arithmetic logic unit, Integrated Circuits

(D) Control Unit, Monitor

 

Q.12 Where is RAM located ?

(A) Expansion Board   (B)

External Drive

(C) Mother Board         (D)All

of above

 

Q.13 Which printer uses a combination of laser-beam

& electro photographic techniques.

(A)

Laser printers         (B)

Dot-Matrix

(C) Line printer            (D)

Daisy wheel

 

Q.14 Which of the following is not an output device

of a computer?

(A) Printer                     (B) keyboard

(C) VDU                       (D)

CRT screen

 

Q.15 The _____________ pen is a small input device

used to select and display objects on a screen.

(A) Ink                           (B)

Magnetic

(C)

Light                        (D)

None of the above

 

Q.16 The joystick is a ____________ stick that moves

the graphic cursor in the direction the stick is moved.

(A) Parallel                    (B)

Horizontal

(C) Straight                    (D) Vertical

 

Q.17 The user moves the Trackball with the help of

the stick that can be moved _________________________, to move and position the

cursor in the desired location.

(A) Left                                    (B)

Right

(C) Forward or Backward        (D) All

 

Q.18 The ____________ is a pointing device that is

much like an inverted mouse.

(A) Joystick                    (B) Trackball

(C) USB                         (D)

Scanning Device

 

Q.19 A web camera is a video capturing device

attached to the computer system, mostly using a _________________.

(A) Socket                      (B) USB Port

(C) Cable                        (D)

None of the above

 

Q.20 Scanning devices are input devices used for

direct data entry from the source document into the ______________________ .

(A) Keyboard                    (B)

Screen

(C)

Computer System       (D) None

 

Q.21 With the help of the _______________ you can

capture your images and documents and convert it into digital formats for easy

storage.

(A)

Scanner                    (B)

Web Camera

(C) Camera Phone          (D)

Videography

 

Q.22 The ______________ devices can scan marks from

a computer-readable paper.

(A) CRT       (B) OMR           (C)

LCD            (D)All

 

Q.23 _________________ are based on the use of a

series of nozzles for propelling droplets of printing ink directly on almost

any size of paper.

(A) Dot-matrix                          (B)

Laser Printers

(C) All-in-One Printers             (D) Inkjet Printers

 

Q.24 Daisy-wheel

printer comes in the category of output device and quite similar to

______________ .

(A) Keyboards                          (B) Typewriters

(C) Lasers                                 (D)

None

 

Q.25 The printing speed

of page printer is very high and the output is __________ at a time.

(A) Three                                 (B)

Multiple

(C) Ten                                     (D) A page

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————-
1.Find the missing term in the following series:
10000, 11000, 9900, 10890, 9801 ?
ans.10781

2.Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the
question mark in the given series : 1,9,25,49,?,121
ans.81

3.Which fraction comes next in the sequence : 1/2, 3/4, 5/8, 7/16 ?
ans.9/32

4.Choose the missing term out of the given alternatives U,B,I,P,W,?
ans.D

5.Choose the correct alternative:
Assam : Bihu : : Kerala : ?
ans.Kathakali

6.Choose the missing terms out of the given alternatives
ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ?
ans.ZKW

7.Choose the correct alternative:
Flower : Bud : : Plant : ?
ans.Seed

8.Tennis is related to Court in the same way as Boxing is related to ……?
ans.Ring

9.A family has a man, his wife, their four sons and their wives. The family of every son also has three sons and one daughter. Total number of male members in the whole family is
ans.17

10.Konkani is related to Goa in the same way as Dogri is related to ………….
ans.Jammu

11.The animal shown in the National Emblem of India, are……….
Horse, Bull, Lion, Elephant

12.The first speaker of Lok-Sabha was ……….
ans.G.V.Mavlankar

13.By which Constitutional Amendment, Free and compulsory Education for children (6 to14 years) was inserted as Fundamental Rights ?
ans.86th

14.Delhi – Mumbai Industrial Corridor Project is being established in the partnership of
ans. India – Japan

15.Who is the winner of World Billiard Championship 2012
ans.Pankaj Advani

16.The book wrote by A.P.J. Abdul Kalam is …………….
ans.Turning points – A Journey Through Challenges

17.The resolution to establish Legislative Council by Rajasthan Vidhan Sabha in Rajasthan was passed on……
ans.18th April, 2012

18.Who was honoured with the Meera Prize given by Rajasthan Sahitya Academy for the Year, 2011-2012?
ans.Ambika Dutt

19.Between 2 o’ clock to 10 o’ clock, how many times the hands of a clock are at right angle
ans.14

20.When did the naval mutiny take place in British India ?
ans.1946

21.By wich event did the civil disobedience movement begin ?
ans.Dandi March

22.The producer of T. V. show Satyameva Jayate is –
ans.Amir Khan

23.Maharana Kumbha is given the credit of building how many number of forts ?
ans.32

24.The Taragarh fort of Ajmer is also known as –
ans.Garh Beethly

25.Nihal chand belongs to which style of painting of Rajasthan ?
ans.Kishangar

26.From which place the publication of news papers started in Rajasthan?
ans.Ajmer

27.Where was the first Praja Mandal founded in Rajasthan ?
ans.Jodhpur

28.Which princely state was not included in Matsya Sangh?
ans.Jaipur

29.The religious sect which performs Agni Nritya is
ans.Jasnathi

30.Which Folk-Devta is related to Kolu Village ?
ans.Pabuji

31.A database management system (DBMS) is a:
ans.Software system used to create,maintain, and provide controlled access to a database.

32.The property / properties of a database is / are :
ans.All of these.

33.Gigabit Ethernet has a data rate of ________Mbps
ans.1000

34.Identify the class of the following IPv4 address: 229.1.2.3.
ans.D

35.A layer-4 firewall (a device that can look at all protocol headers up to the transport layer)
block entire HTTP traffic
as.CANNOT between 9:00PM and 5:00AM

36.Digital signature cannot provide ________ for the message.
ans.Confidentiality

37.Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock in degrees, when the time is 25 minutes to 8.
ans.17.5

38.A bootstrap is:
ans.A small initialisation program to start up a computer

39.What will be the decimal equivalent of the binary number (111011.101), given in base 2
ans.59.625

40.What will be the hexadecimal equivalent of decimal number 54977
ans.DC61

41.A hexa decimal number ‘A0’ has the decimal value
ans.160

42.Which technique is preferable for transferring a large amount of data to and from a memory in a short time ?
ans.DMA

43.The simultaneous transmission of data to a number of stations is known as
ans.Broad cast

44.For each instruction of program in memory the CPU goes through a sequence
ans.fetch – decode – execute

45.What is the default subnet mask for a class C network?
ans.255.255.255.0

46.The Internet Control Message Protocol (ICMP)
ans.All of these

47.Which of the following TCP/IP protocols are used for transferring electronic mail messages from one machine to another?
ans.SMTP

48.What can greatly reduce TCP/IP configuration problems?
ans.DHCP Server

49.What is the port number for NNTP?
ans.119

50.When the compiler cannot differentiate between two overloaded constructors, they are called
ans.Ambiguous

51.A & B are brothers. C and D are sisters. A’s Son is D’s brother. How is B related to C ?
ans.Uncle

52.How many OSI layers are covered in the X.25 standard?
ans.Three

53.What router command allows you to determine whether an IP access list is enabled on a particular interface?
ans.Show ip interface

54.How long is an IPv6 address?
ans.128 bits

55.What flavor of Network Address Translation can be used to have one IP address allow many users to connect to the global Internet?
ans.PAT

56.Which protocol does DHCP use at the Transport layer?
ans.UDP

57.What Is the following ?
Declaration
ans.extern int i;

58.If the two strings are identical, then strcmp() function returns
ans.0

59.HTML and XML are markup languages
ans.Are based on SGML

60.If the seventh day of the month is three days earlier than Friday, what day will it be on the nineteenth day of the month ?
ans.Sunday

61.All of the following are part of Porter’s five forces, except:
ans.Consumer power

62.Graphics for word processor
ans.Clip art

63.The value of binary 1111 is
ans.15

64.What is the address given to a computer connected to a network called?
ans.IP Address

65.What part of 192.168.10.51 is the Network ID, assuming a default subnet mask?
ans.192.168.10

66.If 73 (in base x number system) is equal to 115 (in base y number system), the possible values of x and y are
ans.16, 10

67.The hexadecimal representation of the binary number (110101111) given in base 2 is
ans.1AF
68.Which one is NOT a web browser?ans.Fox pro

69.Which one of the following is invalid variable name in C language?
ans.St.Name

*informatic assistant 2013 question

71.In MS Excel which of the following functions will use to find the highest number in a series of numbers?
ans.max(B1:B5)

72.RJ45 UTP cable has ____________cables
ans.4 Pair

73.In a ‘C’ program, constant is defined
ans.After main

74.The product of two binary numbers 1011 and 1001 is
ans.1100011

75.Which of the following will not protect you from spam?
ans.Popup blocker

76.Chief component of first generation computer was
ans.Vacuum Tubes and Valves

77.The rule for implicit type conversion in C is
ans.int<unsigned<float Split

102.In MS Excel, Comments put in cells are called ………….
ans.Cell Tip

103.In MS Excel, getting data from a cell located in a different sheet is called….
ans.Referencing

104.In MS Excel, a numeric value can be treated as a label value if …… precedes it
ans.Apostrophe (‘)

105.If 3 + 9 = 31; 15 + 12 =45; 18 + 9 = 36, then 12 + 27 = ?
ans.94

106.In MS Excel,how do you rearrange the data in ascending or descending order?
ans.Data, Sort

107.What do you mean by a Excel Workspace?
ans.Group of Workbooks

108.Which of the following is not a font style ?
ans.Border

109.If 1 * 2 = 32; 4 * 3 = 712; 4 * 7 = 1128, then 5 * 1 = ?
ans.65

110.A File which contains readymade styles that can be used for a presentation is called
ans.Template

111.In MS PowerPoint, to insert new slide in the current Presentation, we can choose
ans.Ctrl+M

112.If 3 +5 = 16; 7 + 9 = 64; 10 + 12 = 121, then 11 + 3 = ?
ans.49

113.In Power Point Ellipse Motion is a predefined …………….
ans.Animation Scheme

114.In MS PowerPoint 2007,to open an existing presentation, press
ans.Ctrl + O

115.What is an intersection of a row and a column?
ans.Cell

116.Microsoft Access is a
ans.RDBMS

117.Which objects are used to create a form in MS Access?
ans.Tables and Queries

118.The Database Language to create the structure of a Database is
ans.DDL

119.In MS Access , which of the following creates a drop down list of values to choose from?
ans.Lookup Wizard

120.A student got twice as many sums wrong as he got right. If he attemted 48 sums in all,how many did he solve correctly ?
ans.16

121.In a chess tournament each of six players will play every other player exactly once. How many matches will be played during the tournament ?
ans.15

122.Function overloading happens at The missing letters in following sequence in the correct order are which among the
ans.Compile Time

123.following alternatives?
acba
a-bbc-aab-cca-bbcc

124.Which key cannot have duplicate values ?
ans.Primary Key

125.Which of The following is not a database Object?
ans.Relationships

126.Mouse is a:
ans.Input device

127.Arithmetic calculations are done by :
ans.ALU

128.RAM can store :
ans.programs and data

129.A diagram of an algorithm is called :
ans.Flow chart

130.Tracks and sectors are related to ;
ans.Hard disk

131.Octal number system contains :
ans.None of these

132.Which computer virus records every movement you make on your computer?
ans.Key logger

133.Software which converts a program into assembly language, is called
ans.Assembler

134.O. M. R. stands for :
ans.Optical Mark Reader

135.Which of the following is secondary memory device :
ans.Disk

136.ASCII stands for :
ans.American Standard Code for Information Interchange

137.The name of table which indicates logical operations of Boolean expression is :
ans.Truth table

138.Which of the following C statement is syntactically correct ?
ans.for (;;);

139.The M in HTML stands for :
ans.Mark up

140.Norton’s Anti Virus is :
ans.Vaccine

141.The name before ‘@’ in E-mail address is called :
ans.User ID

142.The internet uses which protocol ?
ans.TCP/IP

*suchna sahayak papers 2013

143.How many different numbers may be represented by 4 bits ?
ans.16

144.Which of the following is a search engine ?
ans.All of these

145.0, 6, 24, 60, 120, 210, ……..
ans.336

146.Which of the following is not a network ?
ans.XAN

147.Modem is a:
ans.Hardware

148.Modes of communication are :
ans.All of these

149.Shortcut key used to repeat the last action in MS Office 2007 is
ans.F4

150.Which of the following security mechanism is used by Network ?
ans.Fire wall

151.840, 168, 42, 14, 7, …….
ans.7

152.Full form of MPEG is :
ans.Motion Picture Expert Group

153.ISP stands for :
ans.Internet Service Provider

154.In which manner can we arrange icons in the MS Explorer ?
ans.All of these

155.Inventor of ‘C’ language is :
ans.Dennis Ritchie

156.We can take internet service by :
ans.Dial up & Leased line

157.What is the full form of D.T.P. ?
ans.Desk Top Publishing

158.F1 key is used for :
ans.Help

159.If Z = 52 and ACT = 48, then BAT will be equal to
ans.46

160.If D = 4, and COVER = 63, then BASIS = ?
ans.50

161.The basic architecture of computer was first developed by
ans.John Von Neuman

162.Which menu keeps the Goal Seek command in MS Excel 2007 ?
ans.None of these

163.Header and Footer option in MS Word 2007 is present in which menu ?
ans.None of these

164.The missing letters in following sequence in the correct order are which among the
following alternatives?
ans.abac abca-bcaab-ca-bbc-

165.Maximum range of zooming a screen in MS Word 2007 ?
ans.None of these

166.Which of these are wild card characters?
ans.All of these

167.Which type of advertisement appears on a web page?
ans.Pop-up ad

168.Web pages are stored in :
ans.Server

169.E-mails you receive appear in :
ans.Inbox

170.Container tag is :
ans. &

171.GIGO stands for
ans.Garbage in Garbage out

172.Scroll Lock key is a :
ans.Toggle Key

173.An audit trai Is the recorded history of
ans.operations performed on a file

174.A formula in Excel starts with :
ans.=

175.Icon used to change screen saver in control panel is :
ans.Display

176.MODEM word is made from:
ans.Modulation, Demodulation

177.Maximum number of columns in a worksheet of Excel 2007 has:
ans.None of these

178.Sign used in email address are :
ans.@ and .

179.Which of the following scales a picture from its original size?
ans.Relative to original picture size

180.In which menu ‘drop cap’ option is used in MS Word 2007 ?
ans.Insert

181.In which menu do you find the option to wrap text in a cell of MS Excel 2007 ?
ans.Home

182.What is the short cut key to highlight the entire column in MS Excel 2007 ??
ans.Ctrl+Space Bar

183.Excel displays the current cell address in the ……….
ans.Name Box

184.Which views in Power Point 2007 can be used to enter Speaker Comments?
ans.Normal & Notes Page view

185.Which of the following is an example of Automatic Text formatting?
ans.All of these

186.Data integrity refers to ………………. of data
ans.Accuracy

187.Which of the following is a category found in Custom Animation in MS Power Point 2007
ans.Entrance

188.A digital signature is
ans.encrypting information

189.What is the maximum character length of a field name in MS Access 2007 ?
ans.64
190.A protocol used to control the secure sending of data on the internet is
ans.HTTPS

191.Which piece of hardware protects the resources of a private network from users of other networks?
ans.Firewall

192.Which of the following is NOT a Microsoft Internet tool or technology?
ans.Dreamweaver

193.Which of the following is not a component of relational database
ans.Hierarchy

194.Internet uses
ans.Packet switching

195.Father and Son share a ______type of relationship
ans.1 : M

196.In TDM Several signals are sent in a time
ans.slotted mode on a channel

197.In circuit switching Transmission path is set befor
ans.data transfer

198.Which tag creates a number/ordered list ?
ans.

199.Which of the following are part of the segments of e-commerce?
ans.All of these

200.Which segment do eBay, Amazon.com, and LandsEn4.com belong?
ans.B2Cs

Computer based General Knowledge Questions and Answers

Computer GK -> Questions from Internert technology

1. “The fathers of the Internet” is
Ans : Vint Cerf

2. Which is the news search engine introduced by Rediff.com in 2012?
Ans : Realtime News Search

3. The inventor of the World Wide Web?
Ans : Tim Berners-Lee –> The first web browser was invented in 1990 by Sir Tim Berners-Lee. It was called WorldWideWeb and was later renamed Nexus.)

4. The founder of Netscape Communications?
Ans : Marc Andreessen -co-authored Mosaic, the first widely-used web browser and he founded Netscape Communications.

5.Where was the first computer installed in India?
Ans : Indian Statistical Institute, Kolkata

6.In internet terminology IP means
Internet Protocol

7. The first page of a website is called the
Ans : Home page

8. A website addresss is a unique name that identifies a specific ____________ on the web.
Ans : Link

9. A ______ is a computer attached to the internet that runs a special web server software and can send web pages out to the other computer over the internet.
Ans : Web sever

10. Which software application is used for accessing sites or information on a network ( as the world wide web)?
Ans : Web browser

11. It is a small piece of text stored on a user’s computer by a web browser for maintaining the state. What we are talking about?
Ans : Cookie

12. Which company is nicknamed “Big Blue” ?
Ans : IBM(International Business Machines Corporation)

13. Which was the first ever web server software?
Ans : CERN httpd(later also known as W3C httpd) – was a web server (HTTP) daemon originally developed at CERN , it live on 25 December 1990.

14. The standard protocol of the Internet is
Ans : TCP/IP

15. The first web based e-mail sevice?
Ans : Hot mail
Sabeer Bhatia of India and Jack Smith founded the first free web-based email service, Hotmail, in 1995. Hotmail was commercially launched in 4 July 1996 as “HoTMaiL” on American Independence Day. So why the name HoTMaiL.

ACL

Access Control List

ADC

Analog-to-Digital Converter

ADF

Automatic Document Feeder

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Line

AGP

Accelerated Graphics Port

AIFF

Audio Interchange File Format

AIX

Advanced Interactive Executive

ALU

Arithmetic Logic Unit

ANSI

American National Standards Institute

API

Application Program Interface

ARP

Address Resolution Protocol

ASCII

American Standard Code for Information Interchange

Charles Babbage: The Analytical Engine(1822)

Alan Turing: The Turing Machine
The English mathematician and computer scientist- provided a platform for formulating the basic concept of algorithm and destined the Turing machine, that was able to test the intelligence of a machine.

Konrad Zuse: The Z Series Computers
The German engineer, Konrad Zuse, in 1936, invented the first electrical binary programmable computer – the Z1. Z2 and Z3 were also introduced by Zuse in 1939 and 1941 respectively.

John Vincent Atanasoff & Clifford Berry: Atanasoff-Berry Computer (ABC)
Developed in the war phase of 1942, Atanasoff-Berry Computer (ABC) was the world’s first fully electronic digital computer.

The US Army: ENIAC -Financed by the US army and developed by scientists John Presper Eckert & John W. Mauchly, in 1946, the Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC) is considered to be the first mainstream digital computer ever made.

Father of the personal computer – Henry Edward Roberts released Altair 8800 on December 19, 1974

The first laptop or portable computer – IBM 5100 (1975)

The first Apple computer – Steve Wozniak designed the first Apple known as the Apple I (1976)

Inventors in computer programming and development

Dennis Ritchie : He created the C programming language

Brian Kernighan : contributed to the development of Unix, He is also coauthor of the AWK and AMPL programming languages.

Bjarne Stroustrup : developed C++ programming language.

Niklaus Wirth : developed PASCAL programming language

James Gosling : Father of the Java programming language.

Larry Wall : Developed Perl programming language in 1987.

Guido van Rossum : Author of the Python programming language.

Richard Matthew Stallman : foundi Free Software Foundation, developing the GNU Compiler Collection and GNU Emacs, and writing the GNU General Public License.

Bill Joy: co-founder of Sun Microsystems in 1982 along with Vinod Khosla, Scott McNealy and Andy Bechtolsheim.

Philippe Kahn : who is credited with creating the first camera phone sharing pictures instantly on public networks.

Important founders in the field of Computer Technology

Paul Allen : Co-founder of Microsoft Corporation along with Bill Gates, a leading developer of personal-computer software systems and applications.

Bill Gates : William Henry “Bill” Gates III is an American business magnate and philanthropist. Gates is the former chief executive and current chairman of Microsoft, the world’s largest personal-computer software company, which he co-founded with Paul Allen.

Larry Ellison : Lawrence Joseph “Larry” Ellison is an American business magnate, co-founder and chief executive of Oracle Corporation, one of the world’s leading enterprise software companies.

Larry Page : Lawrence “Larry” Page is an American computer scientist and internet entrepreneur who, with Sergey Brin, is best known as the co-founder of Google. On April 4, 2011, he took on the role of chief executive officer of Google, replacing Eric Schmidt.

Sergey Brin : Sergey Mikhaylovich Brin is a Soviet-born American computer scientist and Internet entrepreneur who, with Larry Page, co-founded Google, one of the most profitable Internet companies. As of 2012, his personal wealth is estimated to be $20.3 billion.

Steve Jobs : Steven Paul “Steve” Jobs was an American entrepreneur. He is best known as the co-founder, chairman, and chief executive officer of Apple Inc

Robert Taylor :Robert William Taylor, known as Bob Taylor, is an Internet pioneer, who led teams that made major contributions to the personal computer, and other related technologies.

Paul Baran : Paul Baran was a Polish American engineer who was a pioneer in the development of computer networks

Vint Cerf : Vinton Gray “Vint” Cerf is an American computer scientist, who is recognized as one of “the fathers of the Internet”, sharing this title with American computer scientist Bob Kahn.

Robert E. Kahn : Robert Elliot “Bob” Kahn is an American Internet pioneer, engineer and computer scientist, who, along with Vinton G. Cerf, invented the Transmission Control Protocol and the Internet Protocol.

Inventors of Computer Hardware

(1) Key board — Herman Hollerith, first keypunch device in 1930’s

(2) Transistor — John Bardeen, Walter Brattain & Wiliam Shockley (1947 – 1948)

(3) RAM — An Wang and Jay Forrester (1951)

(4) Trackball — Tom Cranston and Fred Longstaff (1952)

(5) Hard Disk — IBM , The IBM Model 350 Disk File (1956 )

(6) Integrated Circuit— Jack Kilby & Robert Noyce (1958)

(7) Computer Mouse — Douglas Engelbart (1964)

(8) Laser printer— Gary Stark weather at XEROX in (1969)

(9) Floppy Disk— Alan Shugart & IBM( 1970)

(10) Microprocessor — Faggin, Hoff&Mazor – Intel 4004

———————————————————————————————————-

1) A source program is the program written in which level language?

A. English

B. Symbolic

C. High-Level

D. Machine

2) Which of the following operating systems do you choose to implement a client server network?

A. MS DOS

B. Windows 95

C. Windows 98

D. Windows 2000

3) Which has the maximum capacity?

A. Floppy disk

B. Zip disk

C. jaz-cartridge

D. super disk

4) Which is a non-standard version of computing language?

A. PROLOG

B. APL

C. ARMY

D. PL/1

5) A co-processor

A. is relatively easy to support in software

B. causes all processes to function equally

C. works with any application

D. is quite common in modern computers

6) All of the following are example of input device except

A. COM(Computer Output Microfilm)

B. CRT(cathode ray tube)

C. Optical scanners

D. Voice recognition device

7) The time for which a peace of equipment operation is called?

A. seek time

B. effective time

C. access

D. real time

8) Number cruncher is the informal name for ..

A. mini computer

B. super computer

C. micro computer

D. mainframe computer

9) The two types of RAM are ….

A. Volatile and non-volatile

B. erasable and programmable

C. static and dynamic

D. none of the above

10) The range of frequencies available for data transmission is known as

A. Baud

B. Bandwidth

C. Frequency range

D. Bits

11) Each model of a computer has a unique ….

A. Assembley language

B. Machine language

C. High level language

D. All of the above

12) The two types of auxiliary storage devices are ….

A. random and sequential access

B. MDIA and MIDI

C. VGA and SVGA

D. None of the above

13) A file containing relatively permanent data is ….

A. Random file

B. Transaction file

C. Master file

D. Sequential file

14) Which of the following is the slowest in accessing data?

A. zip disk

B. hard disk

C. floppy disk

D. magnetic disk

15) Which computer peripherals are mounted in a frame?

A. Micro computer

B. Mainframe computer

C. Mini computer

D. Super computer

16) The only function of a not gate is to …..

A. stop a signal

B. re-complement a signal

C. invert an output signal

D. act as a universal gate

17) A computer in which data is represented by a continuously variable physical quantity is …..

A. Digital computer

B. Analog computer

C. Hybrid computer

D. Machine inbuilt computer

18) Which of the following is generally used for back-up?

A. CD-ROM

B. Hard disk

C. Floppy disk

D. Magnetic tape

19) The instruction for starting the computer are housed on …..

A. Random access memory

B. CD-ROM

C. Read only memory chip

D. All of the above

20) The operating system manages

A. Memory

B. Processes

C. Disks and I/O devices

D. All of the above

Answers:

1) C. High-Level
2) D. Windows 2000
3) C. jaz-cartridge
4) C. ARMY
5) A. is relatively easy to support in software
6) A. COM(Computer Outpt Microflim)
7) B. effective time
8) B. super computer
9) C. static and dynamic
10) B. Bandwidth
11) B. Machine language
12) A. random and sequential access
13) C. Master file
14) D. magnetic disk
15) B. Mainframe computer
16) C. invert an output signal
17) A. Digital computer
18) D. Magnetic tape
19) C. Read only memory chip
20) D. All of the above

————————————————————————————————————–

1) Separate Read/Write heads are required in which of these memory access schemes.

A. Random Access

B. Sequential Access

C. Direct Access

D. None of these

2) The ALU of a computer response to the commands coming from

A. Primary memory

B. Control memory

C. External memory

D. Cache memory

3) What allows you to print on both sides of the printers?

A. Fuser

B. Duplexer

C. Toner

D. Paper swapping unit

4) A register organized to allow to move left or right operations is called a ….

A. Counter

B. Loader

C. Adder

D. Shift register

5) Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address what information does this address specify?

A. Track number

B. Sector number

C. Surface number

D. All of the above

6) Laser Jet Printer speeds are measured in pages per minute(PPM), what do we use to measure dot-matrix printers?

A. Lines per inch

B. Lines per sheet

C. Characters per inch

D. Characters per second

7) Which of the following have the fastest access time?

A. Semiconductor Memories

B. Magnetic Disks

C. Magnetic Taps

D. Compact Disks

8) Which printer is very commonly used for desk to publishing?

A. Laser Printer

B. Ink jet printer

C. Daisy wheel printer

D. Dot matrix printer

9) What is a common language that computers use to talk with one another on a network?

A. Client

B. Adapter

C. Protocol

D. Operating Systems

10) A hard disk is divided into tracks, which are further subdivided into …

A. Clusters

B. Sectors

C. Vectors

D. Heads

11) The bar-code which is used on all types of items, is ready by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning?

A. Laser scanner

B. Wand

C. OCR

D. MICRO

12) Which of the following are characteristics of peer to peer networking?

A. Limited number of computers involved

B. Computer acting as both a client and a server

C. Centralized security and admin

D. Both A and B

13) Which of the following devices send and receive information from other devices?

A. Parallel port

B. Serial port

C. Video port

D. Both A and B

14) What is the name of the reading device which makes use of photo sensors and laser technologies to interpret printed types of even handwritten data directly from the source document?

A. MICR

B. OCR

C. MARK SENSING

D. ATM

15) Modem use ………. transmission.

A. synchronous

B. asynchronous

C. timed interval

D. PPP

16) Which of the following is a type of preventive maintenance used on a hard drive?

A. Disk diagnostics

B. Head alignment diagnostics

C. Initializing

D. Un-initializing

17) The storage location in the internal storage of a CPU are called …

A. Contents

B. Address

C. Locations

D. Mask

18) What are alternative names for the internal storage of a computer?

A. real storage

B. primary memory

C. main memory

D. Both A and B

19) During the normal PC boot process, which of the following is active first?

A. RAM BIOS

B. ROM BIOS

C. CMOS

D. Hard disk information

20) Which of the following chips can be reprogrammed with special electric pulses?

A. EPROM

B. PROM

C. ROM

D. EEPROM

Answers:

1) D. None of these
2) B. Control memory
3) B. Duplexer
4) D. Shift register
5) D. All of the above
6) D. Characters per second
7) A. Semiconductor Memories
8) A. Laser Printer
9) C. Protocol
10) B. Sectors
11) A. Laser scanner
12) D. Both A and B
13) D. Both A and B
14) B. OCR
15) A. synchronous
16) A. Disk diagnostics
17) B. Address
18) D. Both A and B
19) B. ROM BIOS
20) D. EEPROM

———————————————————————————————————-

1) Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have …

A. ALU

B. Primary storage

C. Control Unit

D. All of the above

2) The hardware in which data may be stored for a computer system is called …

A. Register

B. Bus

C. Control Unit

D. Memory

3) 1 bytes is equal to …..

A. 4 bits

B. 10 bits

C. 8 bits

D. None of the above

4) The term ‘memory’ applies to which one of the following …

A. Logic

B. Storage

C. Control

D. Input device

5) The first electronic digital computer contained ..

A. Electronic valves

B. Vacuum tubes

C. Transistors

D. Semiconductor memory

6) The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called ….

A. Hard disk

B. Floppy disk

C. Winchester disk

D. Flexible disk

7) Which can read data and convert them to a form that a computer can use?

A. Logic

B. Storage

C. Control

D. Input device

8) Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?

A. Memory Address Register

B. Memory Data Register

C. Instruction Register

D. Program Counter

9) 4 bits are equal to ….

A. Nibble

B. Data

C. Bit

D. Bytes

10) Which is not true of primary storage?

A. Information must be transferred to primary storage

B. It allows very fast access to data

C. It is the part of the CPU

D. All of the above

11) The unit of a computer system that executes program communicates with and often controls the operation of other subsystems of the computer is known as

A. CPU

B. control unit

C. I/O unit

D. peripheral unit

12) Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

A. Memory address register

B. Memory data register

C. Instruction register

D. Program counter

13) Primary storage is …….. as compared to secondary storage.

A. slow and inexpensive

B. fast and inexpensive

C. fast and expensive

D. slow and expensive

14) A memory bus is mainly used for communication between

A. Processor and memory

B. Processor and I/O memory

C. Input device and output device

D. None of the above

15) What is the name of the reading device which makes use of photo sensors and laser technologies to interpret printed, typed or even hand written data directly from the source document?

A. MICR

B. OCR

C. Mark sensing device

D. ATM

16) Which is widely use in academic testing?

A. MICR

B. POS

C. OCR

D. OMR

17) The OCR stands for

A. Out-sized character reader

B. Optical character recognition

C. Operational character reader

D. Only character reader

18) Hard disks and diskette are …

A. Direct access devices

B. Sequential access devices

C. Rarely used with micro computers

D. Both A and B

19) Magnetic tape can serve as

A. Input media

B. Output media

C. Secondary media

D. All of the above

20) RAM is used as short memory because it

A. is volatile

B. is very expensive

C. has small capacity

D. is programmable

Answers:

1) D. All of the above
2) D. Memory
3) C. 8 bits
4) B. Storage
5) A. Electronic valves
6) C. Winchester disk
7) D. Input device
8) C. Instruction Register
9) A. Nibble
10) D. All of the above
11) A. CPU
12) D. Program counter
13) C. fast and expensive
14) A. Processor and memory
15) B. OCR
16) D. OMR
17) B. Optical character recognition
18) A. Direct access devices
19) D. All of the above
20) A. is volatile

—————————————————————————————————————–

1) The ALU and control unit of most of the microcomputer and combined and manufactured on a single silicon chip what it is called …

A. Mono chip

B. Micro Processor

C. ALU

D. Control Unit

2) Mini computers are ….

A. larger than micro computer

B. larger than micro but smaller than mainframe

C. smaller than mainframe

D. all of the above

3) The decreased cost and increased performance of computer hardware were the distinguishing features of which generation of computer?

A. first and second

B. second and third

C. third and fourth

D. all generations

4) The CPU chip used in a computer practically made out of …

A. silica

B. carbon

C. copper

D. gold

5) The word ‘computer’ usually refers to the central processing unit plus

A. External memory

B. Internal memory

C. Input device

D. Output device

6) Super computers are ….

A. used to process complex scientific jobs

B. used in star wars and space research

C. the largest and fastest systems

D. all of the above

7) A computer will function in its memory ..

A. has control unit

B. is given input data

C. has a program in its memory

D. has software package

8) Which statement is valid for the digital computer?

A. its less accurate than the analog computer

B. it represents the decimal numbers through a string of binary digits

C. it is used primarily in scientific application

D. both A and C

9) A hybrid computer in an aeroplane can also measure …

A. altitude of the plane

B. speed of the plane

C. convert the analog data into digital data

D. weight of the plane

E. All of the above

10) The central computer in a distributed processing system is called the

A. Mainframe

B. CPO

C. Multiplexer

D. Host

11) ROM is a non-volatile memory because …

A. it can be programmed when required

B. the programs are permanently stored

C. the programs are erased as the power is switched off

D. the programs are changeable as required

12) Memories in which any location can be reached in a fixed land short amount of the time after specifying its address is called …

A. Sequential-access

B. Random access memory

C. Secondary memory

D. Mass storage

13) Which of the following is not a part of the CPU?

A. Storage unit

B. Arithmetic an logic unit

C. Program

D. Control unit

14) The register which contains the data to be return into or read out of the addressed location is known as …

A. Index register

B. Instruction register

C. Memory register

D. Memory data register

15) An UPS is attached to the computer so that ….

A. it prevents from loss of data

B. it supplies electricity all the time

C. all of the above

D. none of the above

16) The Qwerty keyboard ..

A. is the most popular keyboard

B. is the fastest keyboard

C. is a keyboard that is really used

D. all of the above

17) Microcomputers are …

A. Highly efficient in data processing

B. Very much reliable

C. Small and elegant

D. Super computers

18) Which of the computer memory is essentially empty?

A. RAM

B. ROM

C. EPROM

D. FROM

19) Which is the most powerful type of computer?

A. micro computer

B. mini computer

C. mainframe computer

D. super computer

20) Which of the following is not a sequence storage device?

A. Magnetic disk

B. Magnetic tape

C. Paper tape

D. All of the above

Answers:

1) B. Micro Processor
2) B. larger than micro but smaller than mainframe
3) D. all generations
4) A. silica
5) B. Internal memory
6) D. all of the above
7) C. has a program in its memory
8) B. it represents the decimal numbers through a string of binary digits
9) E. All of the above
10) D. Host
11) B. the programs are permanently stored
12) B. Random access memory
13) C. Program
14) C. Memory register
15) D. none of the above
16) A. is the most popular keyboard
17) C. Small and elegant
18) D. FROM
19) D. super computer
20) A. Magnetic disk

———————————————————————————————————————

1) Separate Read/Write heads are required in which of these memory access schemes.

A. Random Access

B. Sequential Access

C. Direct Access

D. None of these

2) The ALU of a computer response to the commands coming from

A. Primary memory

B. Control memory

C. External memory

D. Cache memory

3) What allows you to print on both sides of the printers?

A. Fuser

B. Duplexer

C. Toner

D. Paper swapping unit

4) A register organized to allow to move left or right operations is called a ….

A. Counter

B. Loader

C. Adder

D. Shift register

5) Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address what information does this address specify?

A. Track number

B. Sector number

C. Surface number

D. All of the above

6) Laser Jet Printer speeds are measured in pages per minute(PPM), what do we use to measure dot-matrix printers?

A. Lines per inch

B. Lines per sheet

C. Characters per inch

D. Characters per second

7) Which of the following have the fastest access time?

A. Semiconductor Memories

B. Magnetic Disks

C. Magnetic Taps

D. Compact Disks

8) Which printer is very commonly used for desk to publishing?

A. Laser Printer

B. Ink jet printer

C. Daisy wheel printer

D. Dot matrix printer

9) What is a common language that computers use to talk with one another on a network?

A. Client

B. Adapter

C. Protocol

D. Operating Systems

10) A hard disk is divided into tracks, which are further subdivided into …

A. Clusters

B. Sectors

C. Vectors

D. Heads

11) The bar-code which is used on all types of items, is ready by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning?

A. Laser scanner

B. Wand

C. OCR

D. MICRO

12) Which of the following are characteristics of peer to peer networking?

A. Limited number of computers involved

B. Computer acting as both a client and a server

C. Centralized security and admin

D. Both A and B

13) Which of the following devices send and receive information from other devices?

A. Parallel port

B. Serial port

C. Video port

D. Both A and B

14) What is the name of the reading device which makes use of photo sensors and laser technologies to interpret printed types of even handwritten data directly from the source document?

A. MICR

B. OCR

C. MARK SENSING

D. ATM

15) Modem use ………. transmission.

A. synchronous

B. asynchronous

C. timed interval

D. PPP

16) Which of the following is a type of preventive maintenance used on a hard drive?

A. Disk diagnostics

B. Head alignment diagnostics

C. Initializing

D. Un-initializing

17) The storage location in the internal storage of a CPU are called …

A. Contents

B. Address

C. Locations

D. Mask

18) What are alternative names for the internal storage of a computer?

A. real storage

B. primary memory

C. main memory

D. Both A and B

19) During the normal PC boot process, which of the following is active first?

A. RAM BIOS

B. ROM BIOS

C. CMOS

D. Hard disk information

20) Which of the following chips can be reprogrammed with special electric pulses?

A. EPROM

B. PROM

C. ROM

D. EEPROM

Answers:

1) D. None of these
2) B. Control memory
3) B. Duplexer
4) D. Shift register
5) D. All of the above
6) D. Characters per second
7) A. Semiconductor Memories
8) A. Laser Printer
9) C. Protocol
10) B. Sectors
11) A. Laser scanner
12) D. Both A and B
13) D. Both A and B
14) B. OCR
15) A. synchronous
16) A. Disk diagnostics
17) B. Address
18) D. Both A and B
19) B. ROM BIOS
20) D. EEPROM

————————————————————————————————–

1) What is the name of the software that allows us to browse through web pages called?

A. FTP Client

B. Browser

C. Mail Client

D. Messenger

2) Which of the following is not a logic gate?

A. AND

B. OR

C. NOT

D. NAT

3) The register which keeps track of the execution of a program and which contains the memory address of the instructions currently being executed is known as ….

A. index register

B. memory address register

C. program counter

D. Instructions register

4) Punch cards were introduced by ….

A. Powers

B. Pascal

C. Jacquard

D. Herman Hollerith

5) Which of the following statements is/are true?

A. Cache Memories are bigger than RAM

B. Cache Memories are smaller then RAM

C. ROM are faster than RAM.

D. Information in ROM can be written by users

6) The ALU of computer normally contains a number of high-speed storage elements called ….

A. Semiconductor memory

B. Register

C. Hard Disk

D. Magnetic Disk

7) Computers built before the first Generation of computers were ..

A. Mechanical

B. Electro mechanical

C. Electrical

D. None of the above

8) Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?

A. Memory Address Register

B. Memory Data Register

C. Instruction Register

D. Program Counter

9) A computer program that converts an entire program into machine language is called …

A. Interpreter

B. Modem

C. Complier

D. Commander

10) Programs stored in ROM are called …

A. Hardware

B. Firmware

C. Software

D. None of the above


11) Which of the following registers is used to keep track address of the memory location where the next instruction is located?

A. Memory address register

B. Memory data register

C. Instruction register

D. Program Counter

12) The memory component of first generation was ….

A. Transistor

B. Vacuum Tubes

C. IC

D. LSI

13) A compiler ….

A. is a computer program

B. translates a high level language into machine language

C. is a part of software

D. none of the above

14) Which chips are erasable by ultra-violet rays after removing them from main circuit?

A. EPROM

B. EEPROM

C. PROM

D. All of the above

15) Fourth generation computers were ……

A. extremely fast and accurate

B. very much reliable

C. Possessing enormous capacity

D. all of the above

16) EEPROM can be used for …

A. Erasing the contents of ROM

B. Reconstructing the contents of ROM

C. Erasing and reconstructing the contents of ROM

D. Duplicating ROM

17) The processing capacity of the computer means ….

A. input/output operation

B. text manipulation and calculation

C. logic and comparative operation

D. storage and retrieval operation

18) The computer can perform a task repeatedly which is explained by term ….

A. Processing capacity

B. Diligence

C. Versatility

D. Storage capacity

19) Time taken to move from one cylinder of a HDD to another is called ….

A. Transfer rate

B. Average seek time

C. Latency

D. Round trip time

20) A set of flip flops integrated together is called ….

A. Counter

B. Adder

C. Register

D. None of the above

Answers:

1) B. Browser
2) D. NAT
3) C. program counter
4) D. Herman Hollerith
5) B. Cache Memories are smaller then RAM
6) B. Register
7) B. Electro mechanical
8) C. Instruction Register
9) C. Complier
10) B. Firmware
11) D. Program Counter
12) B. Vacuum Tubes
13) B. translates a high level language into machine language
14) A. EPROM
15) D. all of the above
16) C. Erasing and reconstructing the contents of ROM
17) C. logic and comparative operation
18) B. Diligence
19) B. Average seek time
20) C. Register

—————————————————————————————————————

1) The computer memory holds data and …..

A. Bytes

B. Program

C. Registers

D. Bits

2) A file that has been transferred to a lower level in the memory hierarchy is known as ….

A. Random File

B. Archive File

C. Serial File

D. Sequential File

3) The computer that process both analog and digital is called ..

A. Mainframe Computer

B. Hybrid Computer

C. Analog Computer

D. Digital Computer

4) The binary number 1000 is equivalent to decimal number ..

A. One thousand

B. Eight

C. One

D. Sixteen

5) A general purpose single use microcomputer designed to be operated by one person at time is …

A. Special Purpose computer

B. KIPS

C. AI

D. PC

6) ASCII Stand for

A. American Standard Code for Information Interchange

B. American Stable Code for International Interchange

C. American Standard Case for International Interchange

D. American Standard Code for Interchange Information

7) The checking operation performed in input data is called the …

A. Validation of data

B. Verification of data

C. Cross check

D. Control data

8) Most important advantage of an IC is its ..

A. Easy replacement in case of circuit failure

B. Extremely high reliability

C. Reduced Cost

D. Low power consumption

9) Software in computer ….

A. Enhanced the capabilities of the hardware machine

B. Increase the speed of central processing unit

C. Both of the above

D. None of the above

10) The larger RAM of computer, the fastest processing speed is, since it eliminates ..

A. Need for external memory

B. Need of ROM

C. Frequent disk I/Os

D. Need for wider data path


11) The earlier device the qualifies as a digital computer is …

A. EDSAC

B. Abacus

C. ENIAC

D. EDVAC

12) Latency time is …

A. Time to spin the needed data under head

B. Time to spin the needed data under track

C. Time to spin the needed data under sector

D. All of the above

13) Which of the following printer can be classified as a page at a time printer?

A. Laser Printer

B. Dot matrix printer

C. Thermal Printer

D. Ink-jet printer

14) What are the units used to count the speed of a printer?

A. CPM

B. DPI

C. PPM

D. BIT

15) Who is the founder of Oracle Corporation?

A. Bill Gates

B. Laris Ellison

C. Andrew S Grove

D. Marc Andreson

16) Plotter prints …

A. with ballpoint pens

B. with ink pens

C. electristatically

D. All of the above

17) Which of the following organizations looks at standards for representation of data on the Internet?

A. ISOC

B. W3C

C. IEEE

D. IETE

18) Who is the founder of BSD Unix?

A. Bill Gates

B. Dennis Ritche

C. Bill Joy

D. Linux Torvalds

19) Which of the following topologies is highly reliable?

A. Star

B. Bus

C. Fully connected mesh

D. All of the above

20) People typically interface with a computer based system when …

A. Information must be output

B. Data must be input

C. Information must be reviewed

D. All of the above

Answers:

1) B. Program
2) B. Archive File
3) B. Hybrid Computer
4) B. Eight
5) D. PC
6) A. American Standard Code for Information Interchange
7) A. Validation of data
8) B. Extremely high reliability
9) A. Enhanced the capabilities of the hardware machine
10) C. Frequent disk I/Os
11) B. Abacus
12) A. Time to spin the needed data under head
13) A. Laser Printer
14) C. PPM
15) B. Laris Ellison
16) D. All of the above
17) B. W3C
18) C. Bill Joy
19) C. Fully connected mesh
20) A. Information must be output

———————————————————————————————————

1) In the third generation of computer ..
A. Distributed data processing first became popular
B. On operating system was first developed
C. High level procedural language were first used
D. On-line, real time system first became popular
2) A communication protocol that converts noisy data links into communication channels free of transmission errors is known as …
A. Data link protocol
B. Data link
C. Data medium
D. Data model
3) What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A. Light pen
B. Mouse
C. Digitizer
D. Terminal
4) A digital computer did not score over an analog computer in terms of ….
A. Speed
B. Accuracy
C. Cost
D. Memory
5) The storage capacity of a disk system depends on the bits per inch of track and the tracks per inch of ……
A. Cylinder
B. Hub
C. Cluster
D. Surface
6) Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A. Minicomputer
B. Microcomputer
C. Mainframe computers
D. Super computer
7) The two basic types of record access method are …
A. Sequential and random
B. Sequential and indexed
C. Direct and immediate
D. On-line and real time
8) The disk drive component used to position read/write heads over a specific track is known as …
A. Acoustic couples
B. Access arm
C. Cluster
D. All of the above
9) Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called ..
A. Mnemonics
B. Symbolic code
C. Gray codes
D. Opcode
10) Which American computer company is called big blue?
A. Microsoft
B. Compaq Corporation
C. IBM
D. Apple
11) Which number system is commonly used as a shortcut notation for groups of four binary digits.
A. Binary
B. Decimal
C. Octal
D. Hexadecimal
12) Before a disk can be used to store data it must be …
A. Formatted
B. Reformatted
C. Addressed
D. None of the above
13) Who invented the Microprocessor?
A. Marican E. Huff
B. Herman H Goldstein
C. Joseph Jacquard
D. All of the above
14) Sending data from one place to another. By physical or electronic means is ….
A. E-mail
B. Internet
C. Data transmission
D. Distributed processing
15) Multi user systems provided cost saving for small business because they use a single processing unit to link several …
A. Personal computers
B. Workstations
C. Dumb terminals
D. Mainframes
16) Which is the part that transmits data from one part of the computer to another?
A. Bus
B. CPU
C. Hard Disk
D. None of the above
17) A software package to perform calculations on data arranged in an array is ….
A. System Software
B. Utility programs
C. Electronic spreadsheet
D. Application programs
18) Which part of the computer is used for calculating and comparing?
A. Disk unit
B. Control unit
C. ALU
D. Modem
19) Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and ..
A. Buffer size
B. Resolution
C. Vertical dimension
D. Intelligence
20) Which computer memory is used for storing program and data currently being processed by the CPU?
A. Mass memory
B. Internal memory
C. Non-volatile memory
D. PROM

Answers:

1) D. On-line, real time system first became popular
2) A. Data link protocol
3) D. Terminal
4) C. Cost
5) D. Surface
6) C. Mainframe computers
7) A. Sequential and random
8) B. Access arm
9) B. Symbolic code
10) B. Compaq Corporation
11) D. Hexadecimal
12) A. Formatted
13) A. Marican E. Huff
14) C. Data transmission
15) C. Dumb terminals
16) A. Bus
17) C. Electronic spreadsheet
18) B. Control unit
19) B. Resolution
20) B. Internal memory

——————————————————————————————————–

1) The transistorized computer circuits were introduced in the

A. First generation

B. Second generation

C. Third generation

D. Fourth generation

2) Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the same time?

A. Terminal

B. Light pen

C. Digitize

D. Mouse

3) Which of the following memories has the shortest access time?

A. Cache memory

B. Magnetic Bubble memory

C. Magnetic core memory

D. RAM

4) An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is …

A. Magnetic tape

B. Voice response unit

C. Voice recognition unit

D. Voice band

5) Typical data transfer rates in LAN are of the order of

A. Bits per sec

B. Kilo bits per sec

C. Mega bits per sec

D. None of the above

6) The two types of computer chips are

A. External memory Chip

B. Primary memory Chip

C. Microprocessor chips

D. Both A and B

7) Programs designed to perform specific tasks is known as

A. System software

B. Application Software

C. Utility Programs

D. Operating system

8) A plastic card similar to a credit card but having some memory and a microprocessor embeded within it is …

A. Punch Paper Tape

B. Chip Card

C. Card Punch

D. Magnetic Tape

9) A network topology in which the outer nodes connect to a single central node is ….

A. LAN

B. Broadband network

C. Passive star

D. Pass band

10) The central processing unit(CPU) consists of

A. Input, output and processing

B. Control unit, Primary storage and secondary storage

C. Control unit arithmetic-logic unit, and primary storage

D. Control unit, processing, primary storage


11) Which was the most popular first generation computer?

A. IBM 1650

B. IBM 360

C. IBM 1130

D. IBM 2700

12) A storage device where the access time is dependent upon the location of the data is ..

A. Random access

B. Serial access

C. Sequential access

D. Transaction access

13) The computer code of the interchange of information between terminals is …

A. ASCII

B. BCD

C. EBCDIC

D. All of the above

14) A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as …

A. Path

B. Address bus

C. Route

D. All of the above

15) What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

A. To produce result

B. To compare numbers

C. To control flow of information

D. To do math’s works

16) A hybrid computer ..

A. Resembles digital computer

B. Resembles analog computer

C. Resembles both a digital and analog computer

D. None of the above

17) A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as …

A. Pulse code modulation

B. Pulse stretcher

C. Query processing

D. Queue management

18) Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

A. Laser printer

B. Ink jet printer

C. Plotter

D. Dot matrix printer

19) Which of the following is used for manufacturing chips?

A. Control bus

B. Control unit

C. Parity unit

D. Semiconductor

20) A set of information that defines the status of resources allocated to a process is …

A. Process control

B. ALU

C. Register unit

D. Process description

Answers:

1) B. Second generation
2) A. Terminal
3) A. Cache memory
4) B. Voice response unit
5) C. Mega bits per sec
6) D. Both A and B
7) C. Utility Programs
8) A. Punch Paper Tape
9) C. Passive star
10) D. Control unit, processing, primary storage
11) A. IBM 1650
12) B. Serial access
13) A. ASCII
14) B. Address bus
15) B. To compare numbers
16) C. Resembles both a digital and analog computer
17) A. Pulse code modulation
18) C. Plotter
19) D. Semiconductor
20) D. Process description

————————————————————————————————————

1) Central Processing Unit is combination of …..
A. Control and Storage Unit
B. Control and Output Unit
C. Arithmetic Logic and Input Unit
D. Arithmetic Logic and Control Unit
2) The octal equivalent of 111010 is ……
A. 81
B. 72
C. 71
D. None of the above
3) Programs designed to perform specific tasks is known as ….
A. System Software
B. Application Software
C. Utility Software
D. Operating Software
4) Analog Computer works on the supply of
A. Continuous electrical pulses
B. Electrical pulses but not continuous
C. Magnetic strength
D. None of the above
5) Time during which a job is processed by a the computer is ….
A. Delay times
B. Real time
C. Execution time
D. Down time
6) Which of the following chips can be reprogrammed with special electric pulses?
A. EPROM
B. PROM
C. ROM
D. EEPROM
7) Hexadecimal number system have …
A. One stable stage
B. Two stable state
C. Eight Stable state
D. Sixteen Stable state
8) The mostly commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation character used in electronic data processing system is called …
A. ASCII
B. EDCDII
C. BCD
D. All of the above
9) The term gigabyte refers to …
A. 1024 bytes
B. 1024 kilobytes
C. 1024 megabytes
D. 1024 terabytes
10) Seek time is …..
A. Time to position the head over proper track
B. Time to position the head over proper sector
C. Time to position the head over proper cylinder
D. None of the above
11) Which is considered a direct entry input device?
A. Optical scanner
B. Mouse and digitizer
C. Light pen
D. All of the above
12) Group of instructions that directs a computer is called …
A. Storage
B. Logic
C. Memory
D. Program
13) A type of memory chip whose contents can not be saved when a computer is turned off ….
A. ROM
B. PROM
C. RAM
D. EPROM
14) In latest generation computers, the instructions are executed …..
A. Parallel only
B. Sequentially only
C. Both sequentially and parallel
D. All of the above
15) Which of the following terms is the most closely related to main memory?
A. None volatile
B. Permanent
C. Control unit
D. Temporary
16) Which language is directly understood by the computer without translation program …
A. Machine language
B. Assembly language
C. High level language
D. None of the above
17) Which of the following is used only for data entry and storage, and never of processing?
A. Mouse
B. Dumb terminal
C. Micro computer
D. Dedicated data entry system
18) Who is called called the “GrandFather” of the computer?
A. Blaise Pascal
B. Charles Babbage
C. Joseph Jacquard
D. Dr. Herman Hollerith
19) The translator program used in assembly language is called …
A. Computer
B. Interpreter
C. Assembler
D. Translator
20) A modern electronic computer is a machine that is meant for ….
A. Doing quick mathematical calculation
B. Input, storage, manipulation and outputting of data
C. Electronic Data processing
D. Performing repetitive task accurately

Answers:

1) D. Arithmetic Logic and Control Unit
2) B. 72
3) B. Application Software
4) A. Continuous electrical pulses
5) C. Execution time
6) D. EEPROM
7) D. Sixteen Stable state
8) A. ASCII
9) C. 1024 megabytes
10) A. Time to position the head over proper track
11) D. All of the above
12) D. Program
13) C. RAM
14) C. Both sequentially and parallel
15) D. Temporary
16) A. Machine language
17) B. Dumb terminal
18) B. Charles Babbage
19) C. Assembler
20) B. Input, storage, manipulation and outputting of data

—————————————————————————————————

1) Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
A. Conductor’s
B. Buses
C. Connectors
D. Consecutively
2) The ARPANET helped to develop protocol called …..
A. TCP/IP
B. POPA
C. ARP
D. None
3) The ALU of central processing unit does the essential math work for the computer. What does the control unit do …..
A. Communicate its results
B. Activates the output device
C. Monitors the flow of information
D. Control the printer
4) The language that the computer can understand and execute is called ….
A. Machine language
B. Application software
C. System program
D. All of the above
5) Boot virus affects the ……… of the program of a system.
A. Boot recorded program
B. Booting computer
C. Boot halted
D. None
6) Which of the following is not characteristic of a relational database model?
A. Tables
B. Treelike Structure
C. Complex logical relationships
D. Records
7) Who designed the first electronics computer ENIAC?
A. Van neumann
B. Joseph M jackquard
C. J. Presper Eckers and John W Mouchley
D. All of the above
8) The process of rewriting parts of a file to continuous sectors on a hard disk to increase the speed of access and retrieval.
A. Fragmentation
B. Defragmentation
C. Both
D. None
9) A language used to express algorithms in computer understandable form is ….
A. Assembly language
B. Low level language
C. Algorithmic language
D. Programming language
10) Instructions and memory addresses are represented by ..
A. Character codes
B. Binary codes
C. Binary words
D. Parity bit
11) Scandisk is performed by using …..
A. Application software
B. Operating system software
C. Utility software
D. None
12) BCD is
A. Bit Coded digit
B. Binary Coded Decimal
C. Bit Code digit
D. Binary Coded Digit
13) What is the name of the computer terminal, which gives paper printout?
A. Display screen
B. Soft-copy terminal
C. Hard copy terminal
D. Plotter
14) Optical fibers are very reliable communication channels and they transmit data in ….
A. Analog
B. Both
C. Digital
D. None
15) Chief components of first generation computer was …
A. Transistors
B. Vacuum Tubes and Valves
C. Integrated Circuits
D. None of the above
16) The function of CPU is ….
A. to provide a hard copy
B. to read, interprets and processes the information and instruction
C. to communicate with the operator
D. to provide external storage of text
17) Copying file from Internet Server to client computer is called …..
A. Telnet
B. FTP
C. Internet copy
D. Message copy
18) Fifth Generation of Computer is also known as ….
A. Knowledge information processing system
B. Very large scale Integration
C. Both of the above
D. None of the above
19) What is meant by the term RAM?
A. Memory which can only be read
B. Memory which can be both read and written to
C. Memory which is used for permanent storage
D. Memory which can only be written to
20) Which is not the network operating system?
A. LINUX
B. UNIX
C. XENIX
D. MS-DOS

Answers:

1) B. Buses
2) C. ARP
3) C. Monitors the flow of information
4) A. Machine language
5) A. Boot recorded program
6) B. Treelike Structure
7) C. J. Presper Eckers and John W Mouchley
8)  A. Fragmentation
9) A. Assembly language
10) B. Binary codes
11) B. Operating system software
12) B. Binary Coded Decimal
13) C. Hard copy terminal
14) C. Digital
15) B. Vacuum Tubes and Valves
16) B. to read, interprets and processes the information and instruction
17) B. FTP
18) A. Knowledge information processing system
19) B. Memory which can be both read and written to
20) D. MS-DOS

</div
———————————————————————————————————-

1) A computer Programmer ……..

A. does all the thinking for a computer

B. can enter input data quickly

C. can operate all types of computer equipment

D. can draws only flowchart.

2) The first calculating device is ……….

A. Slide rule

B. Mark I

C. Pascaline

D. Abacus

3) A printed circuit board that adds additional capabilities and functions to a computer’s hardware is ….

A. Expansion Board

B. Mother Board

C. Integrated circuit

D. Extended Board

4) The difference between memory and storage is that memory is ….. and storage is ……

A. Temporary, permanent

B. Permanent, temporary

C. Slow, fast

D. All of the above

5) Fifth generation computers will have ….

A. Ordinary Intelligence

B. Common Intelligence

C. Natural Intelligence

D. Artificial Intelligence

6) Which of the following can be used to control the movement of a cursor on a video screen?

A. Mouse

B. OCR

C. Card Punch

D. Joystick

7) Which was the computer conceive by Babbage?

A. Analytical engine

B. Arithmetic machine

C. Donald Knuth

D. All of the above

8) Super computer is also known as …….

A. Number Counter

B. Number Cashier

C. Number Crunchier

D. Number Displayer

9) A local storage register, which contains the address of the next instruction to be executed, is

A. Accumulator

B. Address register

C. Buffer

D. Memory

10) Microprocessors can be used to make

A. Computers

B. Digital Systems

C. Calculators

D. All of the above


11) IBM PC was established in …….

A. 1924 AD

B. 1824 AD

C. 1942 AD

D. 1928 AD

12) Printers are categorized according to ….

A. Whether the image produced is formed by physical contact of the print mechanism with paper

B. The number of characters printed in a minute

C. The size of computer that the printer is linked to

D. The application software needs of the user

13) Serial access memories are useful in applications where

A. Data consists of numbers

B. Short access time is required

C. Each stored word is processed differently

D. Data naturally needs to flow in an out in serial form.

14) Transistors were used in ……… generation computer.

A. First

B. Third

C. Second

D. Fourth

15) Linkage between the CPU and the users is provided by ….

A. Peripheral devices

B. Storage

C. Control Unit

D. Software

16) Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as …

A. PC

B. Memory address registers

C. General purpose register

D. Flags

17) ……… unit acts as a combination channel between user and a computer.

A. Input

B. Processing

C. Output

D. Storage

18) What is the generation of the computers which are built with VLSI technology and microprocessors?

A. Third

B. Fourth

C. Second

D. First

19) An integrated circuit is ..

A. A complicated circuit

B. An integrating device

C. Much costlier than a single chip

D. Fabricated on a tiny silicon chip

20) Which is the connector of coaxial cable?

A. RJ 45

B. DIX

C. BNC

D. None

Answers:

1) A. does all the thinking for a computer
2) D. Abacus
3) B. Mother Board
4) A. Temporary, permanent
5) D. Artificial Intelligence
6) D. Joystick
7) A. Analytical engine
8) C. Number Crunchier
9) B. Address register
10) D. All of the above
11) A. 1924 AD
12) A. Whether the image produced is formed by physical contact of the print mechanism with paper
13) D. Data naturally needs to flow in an out in serial form
14) C. Second
15) A. Peripheral devices
16) D. Flags
17) A. Input
18) B. Fourth
19) D. Fabricated on a tiny silicon chip
20) C. BNC

—————————————————————————————————

1. What program included in windows can be used to record sound?A) Media Recorder

Interview MCQ Questions of Basic of IT
Mesh network topology, own work (Photo credit: Wikipedia)

B) Sound Player

C) Media Player

D) Sound Recorder

2. Which of the following is not database program?

A) DB2

B) Fox-pro

C) Ms Access

D) Ms Excel

3. Which of the following is/are HTML tags type?

A) Paired Tags

B) Singular Tags

C) Both of the above

D) None of the above

4. Which of the following is are Network topology?

A) Mesh Topology

B) Ring Topology

C) Hybrid Topology

D) All of the above

5. Which of the following is not a data type?

A) Picture/Graphic

B) Date/Time

C) Text

D) Number


6. An organized collection of logically related data is known as …

A) Data

B) Meta data

C) Database

D) DBMS

7. Which is/are Network protocols?

A) TCP/IP

B) IPX/SPX

C) NetBEUI

D) All of the above

8. A character is equal to ..

A) One Bit

B) One Byte

C) Bits

D) All of the above

9. Which of the following input devices is also known as memory device?

A) Keyboard

B) Punch Cards

C) Joystick

D) None of them

10. A programming language that uses binary codes in ..

A) Machine Language

B) Assembly Language

C) High Level Language

D) All of the above

 

Answers:

1. What program included in windows can be used to record sound?

D) Sound Recorder

2. Which of the following is not database program?

D) Ms Excel

3. Which of the following is/are HTML tags type?

C) Both of the above

4. Which of the following is are Network topology?

D) All of the above

5. Which of the following is not a data type?

A) Picture/Graphic

6. An organized collection of logically related data is known as …

C) Database

7. Which is/are Network protocols?

D) All of the above

8. A character is equal to ..

B) One Byte

9. Which of the following input devices is also known as memory device?

B) Punch Cards

10. A programming language that uses binary codes in ..

A) Machine Language

———————————————————————————————————

1. Which is special register, which holds machine instructions?

Interview MCQ Questions of Computer FundamentalsA) Control unit

B) RAM

C) Control instruction register

D) None of the above

2. A language used to express algorithms in computer understandable form is

A) Assembly language

B) Low-level language

C) Algorithmic language

D) Programming language

3. Which statement is not valid about computer

A) Can accept data supplied by the user

B) Can process the data

C) Can output the data as result

D) None of the above

4. Central processing Unit is combination of

A) Control and Storage unit

B) Control and Output unit

C) Arithmetic Logic and Input Unit

D) Arithmetic Logic and Control Unit

5. ASCII stands for

A) American Standard Code for Introduction Interchange

B) American Standard Code for Information Interchange

C) American Start Code for Information Interchange

D) American Stop Code for Information Interchange

6. Seek time is

A) Time to position the head over proper track

B) Time to position the head over proper sector

C) Time to position the head over proper cylinder

D) None of the above

7. Who invented the high level language ?

A) Nicklaus Writh

B) VAN-Neuman

C) Dennis M Ritchie

D) Donald Knuth

8. Which American computer company is called big blue?

A) Microsoft

B) Compaq Corporation

C) IBM

D) APPLE

9. OLE means

A) Open Linking and Embedding

B) Object Linking and Embedding

C) Objective Linking and Embedding

D) Open Link and End

10. CMOS stands for

A) Common Metal Oxide Semiconductor

B) Common Mono Oxide Semiconductor

C) Common Metal Oxide Superconductor

D) Complementary Metal Oxide Semiconductor

 

Answers:

1. Which is special register, which holds machine instructions?

C) Control instruction register

2. A language used to express algorithms in computer understandable form is

A) Assembly language

3. Which statement is not valid about computer

D) None of the above

4. Central processing Unit is combination of

D) Arithmetic Logic and Control Unit

5. ASCII stands for

B) American Standard Code for Information Interchange

6. Seek time is

A) Time to position the head over proper track

7. Who invented the high level language ?

C) Dennis M Ritchie

8. Which American computer company is called big blue?

C) IBM

9. OLE means

B) Object Linking and Embedding

10. CMOS stands for

D) Complementary Metal Oxide Semiconductor

————————————————————————————————————-

1. The default setting for a horizontal rule is …………..

A) shaded
B) unshaded
C) both
D) none of the above
2. …………… tag is used to embed image in a webpage.
A) <img src=”pic.gif”>
B) <img src=pic.gif>
C) <img source=”pic.gif”>

D) None of the above

3. This is a global collection of high-powered computer that are connected together with cables, telephone lines, microwave dishes, satellites etc.
A) Arpanet
B) Internet
C) Network
D) All of the above
4. ………… is used to pointing / selecting the screen co-ordinates by detecting the light.
A) Light Pen
B) Bar Code Reader
C) Digital Camera
D) Smart Cards
5. …………… displays the information about the active document such as page number, section number, number of pages, insertion point, position, etc.
A) View Bar
B) Menu Bar
C) Status Bar
D) Ruler Line
6. ……….. a record means a new record to the file.
A) Amending
B) Updating
C) Editing
D) Appending
7.  To move the cursor to end of the document, press …………….
A) Ctrl+End
B) End
C) Alt+End
D) Shift+End
8. SMTP stands for
A) Simple Mail Transfer Protocol
B) Simple Mail Transport Protocol
C) Sample Mail Transfer Protocol
D) Sample Mail Transport Protocol
9. JPEG stands for ……………
A) Joint Photo Experts Group
B) Joint Photogenic Experts Group
C) Joint Photographic Experts Group
D) Joint Photoelectric Experts Group
10. The short cut key to start a new line without starting a new paragraph is ……
A) Ctrl+Enter
B) Shift+Enter
C) Alt+Enter
D) Enter

Answers:
1. A) shaded
2. A) <img src=”pic.gif”>
3. B) Internet
4. A) Light Pen
5. C) Status Bar
6. D) Appending
7. A) Ctrl+End
8. A) Simple Mail Transfer Protocol
9. C) Joint Photographic Experts Group
10. B) Shift+Enter

————————————————————————————————

1. Binary code “0” means …………
A) State of absence
B) State of presence
C) State of Negative
D) State of Positive
2. …………. is compulsory part of HTML.
A) <br>
B) <body>
C) <tr>
D) <img>
3. CAI stands for …………….
A) Computer Aided Instruction
B) Computer Aided information
C) Cost Added Information
D) Computer Aided Infrastructure
4. Maximum font size in HTML is ………..
A) 6
B) 7
C) 5
D) 8
5. MICR reader is an …………… device.
A) Input
B) Output
C) Electric
D) Storage
6. Internet is ……………..
A) Network of Networks
B) Networks of Communication
C) Networks of Data
D) Group of LAN
7. …………….. is a standalone tag.
A) <img>
B) <body>
C) <head>
D) <p>
8. FTP stands for
A) Folder Transfer Protocol
B) File Transfer Process
C) File Transfer Protocol
D) File Text Protocol
9. Hexadecimal number system has …………..base.
A) 16
B) 14
C) 12
D) 08
10. HTML stands for
A) Hypertext Mass up language
B) Hypertext Markup language
C) Hypertext Move up language
D) Hypertext Mark of language


Answers: 
1. A) State of absence
2. B) <body>
3. B) Computer Aided information
4. B) 7

5. A) Input

6. A) Network of Networks
7. A) <img>
8. C) File Transfer Protocol
9. A) 16
10.B) Hypertext Markup language